header

KWARTALNIK CZAS NA HERBATĘ

Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ciekawostki

W Wielkiej Brytanii coraz częściej okazuje się, że coca - cola lub soki wypierają herbatę. 30 lat temu herbata stanowiła 50 proc. wszystkich spożywanych na wyspach napojów, a dziś już tylko 40 proc.! Wg niektórych, wszystkiemu winni są młodzi, którym nie chce się czekać na herbatę i wolą coś z lodówki, a przyjemność z raczenia się herbatą pozostawiają starszym pokoleniom, choć i te nie mają wiele czasu. Zapracowane Brytyjki nie mają kiedy zaprosić koleżanek na herbatkę...
Na podstawie The Times

Słynne cytaty

Charles Lamb, znany smakosz herbaty:

"Wiara w herbatę to wielka sztuka zakrywania piękna, by je odkrywać ponownie, i domyślania się, czegoś, czego się nie ma odwagi ujawnić. Jest to subtelna tajemnica, jak można śmiać się z samego siebie, dyskretnie, ale serdecznie, a tym samym jest to najdoskonalsza recepta filozofów na wspaniałe samopoczucie."

you are here: Home

Lecznicze właściwości imbiru
poniedziałek, 06 lutego 2012 19:44

Imbir kandyzowanyImbir wykorzystywany jest powszechnie w medycynie chińskiej i dalekiego wschodu. Uważa się  go za środek przyspieszający usuwanie toksyn z organizmu, jest też silnym antyutleniaczem. Czy wiecie, że napar imbiru  z tymiankiem doskonale leczy katar? Obecnie imbir stosowany jest również w przypadku wystąpienia bólów brzucha, wzdęć i leczenia infekcji płuc!

Przeprowadzone badania na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że aktywny składnik imbiru hamuje wzrost komórek nowotworowych  w przypadku raka odbytu!

Badania potwierdziły jego skuteczność również na  chorobę lokomocyjną. Imbir jest powszechnie stosowany w krajach o gorącym klimacie z uwagi na właściwości rozszerzania porów w skórze, co powoduje pocenie się i jednoczesne chłodzenie organizmu.

Imbir to przede wszystkim ceniona przyprawa kuchni orientalnej. Korzeń imbiru ma właściwości bakteriobójcze, dlatego też wykorzystuje się go do konserwowania żywności. Natarcie świeżym imbirem usuwa niepożądany zapach przechowywanego mięsa.

Imbir spożywa się na świeżo  w plasterkach, marynowany, suszony, kandyzowany lub mielony. Kawałki imbiru można dodawać do marynowania ogórków, dyni i gruszek. Ta egzotyczna przyprawa nadaje pikantny aromat sałatkom owocowym, kompotom i marmoladom. Szczypta imbiru podnosi walory smakowe pasztetów, flaków, sosów i rosołu z kury. Obok cynamonu imbir dodaje się do wypieku wielu ciast szczególnie pierników. Angielską specjalnością jest piwo i chleb imbirowy.

 

Przepis na herbatkę imbirową z miodem, która jest cudownym lekiem na złe samopoczucie związane  z przeziębieniem, zimnem i na rozgrzewkę.

Pokroić w plasterki kandyzowany imbir (ok. 2 cm), zalać 2-3 szklankami wody i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Odcedzić i po lekkim ostudzeniu dodać 1-2 łyżeczki miodu, wymieszać i wypić ciepły napój. Na zdrowie!!!