header

KWARTALNIK CZAS NA HERBATĘ

Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ciekawostki

Czyszcząc patelnie wilgotnymi liśćmi herbaty można się pozbyć zapachu cebuli i ryb. Suszone owoce są znacznie smaczniejsze po namoczeniu w herbacie, a nie w wodzie.

Słynne cytaty

Charles Lamb, znany smakosz herbaty:

"Wiara w herbatę to wielka sztuka zakrywania piękna, by je odkrywać ponownie, i domyślania się, czegoś, czego się nie ma odwagi ujawnić. Jest to subtelna tajemnica, jak można śmiać się z samego siebie, dyskretnie, ale serdecznie, a tym samym jest to najdoskonalsza recepta filozofów na wspaniałe samopoczucie."

you are here: Home Co zawiera herbata?

Co zawiera herbata?
piątek, 10 lutego 2012 20:33

Zaraz po zbiorze listki herbaciane zawierają 75 - 80% wody, której ilość po wszystkich stopniach obróbki zmniejsza się do 3%.  Herbata zawiera mnóstwo związków chemicznych, takich jak węglowodany, aminokwasy, soli mineralnych, związków polifenolowych, powszechnie znanych jako tanina i kofeina. Dwa ostatnie związki wpływają na smak herbaty. Powszechnie wiadomo, że tylko kawa zawiera duże ilości kofeiny. Tymczasem w filiżance czarnej herbaty znajduje się 25 - 110 mg kofeiny. Im herbata jest mniej poddawana obróbce, tym mniej ma tego związku. Herbaty Oolong mają 12,5 mg a zielone 8,3 mg kofeiny. Obawiając się jej pijmy herbaty zielone.Warto wiedzieć że kofeina z herbaty przedostaje się do organizmu wolniej niż ta z kawy, ale działa dłużej. Działa jednak jak delikatny środek pobudzający na serce i układ krwionośny oraz zapobiega miażdżycy. Poza tym związki polifenolowe pomagają w hamowaniu przejścia cholesterolu do krwiobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów. W herbacie znajdują się również witaminy A,B,C i P.